HTML

larisse

Olaszságokkal kezdtem, ma már a magyar politikába/közéletbe is belepofázok. Azért jó ide írni, mert legalább kevésbé fárasztom az ismerőseimet a kávéházi filozófiával.

Linkblog

Kávéházi filozófia: olasz lélek elemzés

2008.05.21. 18:17 cpandacsoki

Ma voltam egy workshopon kb. 10 kilométerre innen a külvárosban egy konferenciaközpontban. Visszafelé épp a délutáni csúcsforgalomban tekertem és hazaérve rámjött az ihlet.

Az olaszok nem jegyzik meg a kresszt, csak a nagyon fontos részeit. Például, hogy ha piros a lámpa, akkor elsőbbsége van a keresztbe jövőnek. Kevésbé fontos, hogy nem is lehet továbbmenni amíg zöld nem lesz. Indexelni sem fontos, vagy lehet, hogy kicsit segítene, de nem túl fontos, így aztán egy idő után el is felejtik, hogy van indexlámpa. Ezt abból vonom le, hogy ma egy háromsávos, de felfestés nélküli úton egy autó balra akart menni a középső sávból, a baloldali sávban levő meg előre, az előbbi megállt, a mögötte lévő hamar kikövetkeztette, hogy másért nem állhatott meg, mint hogy balra menjen, biztos, ami biztos, ő is megállt - szemkontaktus - a középső sávban levő dominánsabb lévén előbb ment tovább balra (de nem indexelt). A belvárosi kis utcákban azért mert én balról jövök még lehet elsőbbségem (felfestés és elsőbbségadás kötelező tábla): egy nő izmozott egy ilyen szituációban, de én nem félek, mert fél szemmel látom, hogy észrevesz, elkerülöm a direkt szemkontaktust, aztán megyek előtte mégis és mutogatok bőszen a felfestésre. De visszatérve az első tézisre: felületesek és pragmatikusok, amikor Filipponak meséltem lelkendezve, hogy itt mindenki belehajt a pirosba körülnézés után, aszonta, hogy hát igen, elég hosszúak a piros lámpák a városban. Viszont nem félek egyáltalán, néha dudálnak, de büntetés, vagy autóból feszítővassal kiugrás szóba sem jön.  Ahhoz bátorság is kell, az olaszok kicsit gyávák, motorokkal még ellavíroznak két szembejövő kamion között  egysávos úton, de beláthatatlan  kanyarban nem előznek, és egy Hungária körút szintü útra itt gond nélkül rámerészkedem itt bringával ellentétben a Hungária körúttal (ahhoz is bátorság kell, hogy egy biciklist lesodorjon az ember a sávjából és megkockáztassa, hogy esetleg komoly baja legyen és esetleg elmeszeli (őt, a sofőrt) az igazságszolgáltatás). A gyávaság tézist még azzal is meg tudom támogatni, hogy a sípályáik jelölése enyhébb, mint a franciáké (ha kicsit lejt, az már piros, ha van egy 30 méteres meredek szakas, az már fekete). Lehetne még a relatíve nagy számú kommunistából is valami tézist felállítani, de inkább csak álljon itt pár kép és abbahagyom. Világ proletárjai, egyesüljetek!






 
Nekünk sajnos csak vörös kokárdát akartak ajándékozni, Leninfejes zászlót nem.





























Itt pedig a rohamosztag, szerintem a szervezők rendelték őket pénzért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://isis.blog.hu/api/trackback/id/tr13480977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása