HTML

larisse

Olaszságokkal kezdtem, ma már a magyar politikába/közéletbe is belepofázok. Azért jó ide írni, mert legalább kevésbé fárasztom az ismerőseimet a kávéházi filozófiával.

Linkblog

Lazaság

2009.02.04. 21:09 cpandacsoki

Néha szimpatikus és kötelező is persze, hiszen minél több a szenzáció, a villantás, a szex, a realiti, a cigány, a zsidó, a néger, a fasiszta, a rasszista, a keresztény, meg a mohamedán, annál több az olvasó és a sajtó is egy üzlet. Most csak azért szólok, hogy a "screw up" nem egyenlő az "elkúr"-al. A screw up a sztaki szótár szerint "eltol"-t, "elügyetlenkedik"-et jelent, de megvártam egy Oxford szótárral rendelkező ismerősöm emailjét: "slang, esp. Am. do sth badly, spoil sth.", szóval messze nem olyan vulgáris, mint az "elkúr". Oké, értem a "screw" jelenti azt is, hogy dugni, és a "kúrni" sem annyira vulgáris talán, mint a "baszni", így a "fuck up" lehetne az "elbasz" a "screw up" meg az "elkúr". De hadd kérdezzem meg a tisztelt szerkesztőket, mondják rendszeresen például a kiskorú gyerekeik előtt, hogy "elkúrtam"? Mert Amerikában mondják, hogy "screwed up" és nem vulgáris, ezért maximum "elcsesz"-t jelent.

A politikus is csak ember, de "közszolgálati" ember és ezért nem beszélhet, tehet akármit, csak és kizárólag azért, mert példaként szolgál az állampolgárok számára. Amikor Abashidze szétlopja a török-grúz kereskedelemből származó vámbevételt, villákat építtet belőle és géppisztolyosokkal őrizteti ezeket, az csak részben azért káros mert az állampolgárok pénze tűnik el, de legalább annyira káros azért is, mert az utolsó kiskatona szeme előtt is ő lebeg, amikor például levesz sok dollárra a határon.

A közszolgálatiság, meg állami pénzekből művészkedés, stb. lehet, hogy ócska, sokba kerül, néha pitiáner, hogy sokszor kapcsolatokon alapszik, nem valódi versenyen, de néha (például amikor ilyen fordításokat olvasok, ráadásul címben, mint az "I screwed up"-ot "Elkúrtam"-ra) eszembe jut, hogy jó lenne, ha lenne egy színvonalas közszolgálati sajtó, mint mondjuk a BBC, ahol, legalábbis bizonyos szegletekben, folyamatosan magasabban van a mérce.

Bocs az óhéber kísérőszövegért, de frankón úgy gondolom, hogy egy rakás barmot neveltek az ilyesmikkel, bár tudom, hogy többnyire úgyis minden otthon dől el, amíg felnő az ember, de mégis. 

Szólj hozzá!

Címkék: obama grúzia elkurtam abashidze

A bejegyzés trackback címe:

https://isis.blog.hu/api/trackback/id/tr83923200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása