HTML

larisse

Olaszságokkal kezdtem, ma már a magyar politikába/közéletbe is belepofázok. Azért jó ide írni, mert legalább kevésbé fárasztom az ismerőseimet a kávéházi filozófiával.

Linkblog

Weinberg a Műegyetemen

2009.08.02. 11:15 cpandacsoki

Stephen Weinberg, részecskefizikus, aki az elektromos és a gyenge kölcsönhatás egyesítéséért Abdus Salammal együtt 1979-ben Nobel díjat kapott. A mezők kvantumelmélete című könyve egyik legfontosabb tankönyvünk volt részecskefizikából.

A Műegyetemen van egy Symmetry Festival, (A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és a Nemzeti Kultúrális Alap által szonzorálva, MAIN PATRONE: DEMSZKY Gábor), amelynek keretében ma augusztus 2-án reggel 9-kor tartott előadást Stephen Weinberg. Mivel a fesztivál nem egy szokványos tudományos konferencia, van/lesz benne szó biológiáról, kémiáról, stb., nem gondoltam, hogy ott fog ülni a teljes ELTE, KFKI, DE, PTE elméleti fizikai részlegei, meg nyár van, sokan nyaralnak, ráadásul vasárnap reggel is van, hülye időpont.

Viszont (és ez az ok, amiért billentyűzetet ragadtam) senkit, semmilyen részecskefizikust az ég világon nem láttam ott, ami meglepett. Na jó, egy nálam fiatalabb srácot láttam, akivel egy nyári iskolán találkoztam, ő nem ismert fel, volt még egy hosszú ősz hajú fickó, aki gyanús volt, de nem ismertem fel, ezen kívül én azért messze nem ismerek mindenkit, ezer éve külföldön dolgozom, stb. De azért mégis furcsa volt, hogy senkivel, de senkivel nem találkoztam egy ilyen fontos ember előadásán. Görög, orosz, angol, távolkeleti vendégekből jó sok volt, lehetett pár műegyetemista Diák, ott volt Vicsek Tamás és Kroó Norbert akadémikusok (statisztikus és szilárdtest- fizikusok), részecskefizikus, asszem, senki.

Lehet, hogy sűrűn jár Magyarországra Texasból, esetleg kedvenc helye, és már nem olyan nagy szám? Vagy nem értesítették a fizikusokat, hogy itt lesz Weinberg, esetleg valami érdekek ütközése miatt fennálló kommunikációs hézag van a háttérben? Ezt nem hiszem, Weinberg túl nagy ember ahhoz, hogy egy ilyesmin időlegesen ne lehessen felülemelkedni, még ha egy népszerűsítő előadásról van is szó. Netán a "főpatronnal" lenne gond (úgy emlékszem, hogy az ELTE fizikán a nagy többség mindig is jobbra húzott). De nem, ez kizárt, egy ilyen nagyvonalú országban, mint Magyarország az ilyesmi nem számíthat: ha véletlenül egy magasabb szintű ember tényleg nem jön el, a diákjainak, meg a posztdokjainak szól, hogy itt lesz a Weinberg, hallgassátok meg. Már, ha persze tud róla, de kell, hogy tudjon róla én is véletlenül tudtam meg, egy fizikus levlistán regisztrált (de szintén külföldön dolgozó) barátomtól. Vagy az augusztus 2 vasárnap reggel 9 a probléma? Ezt sem hiszem, statisztikailag ez nagyon lecsökkenti az amúgy sem nagy számú részecskefizikus hallgatóságot, de nullára?

Komolyan nem értem, valaki magyarázza el, hogy mi folyik itt.

Még két megjegyzés, amelyeknek lehet, hogy semmi köze nincs a fentiekhez. Az egyik, hogy Richard Szabo nevű Edinburghi professzor mesélte egyszer, hogy végigjárta már Europát, mindenhova meghívták, de érdekes módon Magyarországra soha, pedig kíváncsi lenne a nagypapája szülőföldjére. A másik, hogy amikor a doktorimat honosítottam, (amit akkor sem fogad el Magyarország automatikusan, ha a világ legjobb egyetemén kapott Summa Cum Laude-s diplomája lenne az embernek) akkor kellett egy magas szintű ELTE fizikás adminisztrátorral beszélnem, akinek az emailjét levadásztam az ELTE honlapjáról (2007-ben), de először lecsekkoltam a címet (egyes szervereknél meg lehet nézni, hogy mi a valódi név az emailcím mögött, és hány olvasatlan email van a szerveren) és az jött ki, hogy XY valójában ZW, 2005-ben nézte utoljára az adott címet és 25000 olvasatlan emailje van.

3 komment

Címkék: demszky elte részecskefizika weinberg budapesten symmetry festival

A bejegyzés trackback címe:

https://isis.blog.hu/api/trackback/id/tr641282775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.08.23. 18:39:40

Nem mondható, hogy biztató lenne a kép!

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.08.24. 14:20:36

@mbemba: Nem, eléggé félek is, hogy mi lesz októbertől, még nincs meghosszabbítva a szerződésem odakint...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.08.24. 22:09:20

@cpandacsoki: Sajnálom, hogy nem tudok okosat mondani!
süti beállítások módosítása