HTML

larisse

Olaszságokkal kezdtem, ma már a magyar politikába/közéletbe is belepofázok. Azért jó ide írni, mert legalább kevésbé fárasztom az ismerőseimet a kávéházi filozófiával.

Linkblog

Hipermarket, közlekedés, posta

2008.01.28. 11:42 cpandacsoki

Megint összejött pár élmény. Ma reggel elmentem megint a Panorama nevü hipermarketbe, pár apróbb dologért (fogas, akasztó, ezmegaz). Nagyon jó idő volt (van), úgyhogy jól esett kitekerni. Közben levadásztam pár dolgot a fényképezőgéppel, úgyhogy mindjárt lesznek képek is. Már voltam párszor ebben a boltban, de most volt időm először körülnézni rendesen, csak a saját időmet raboltam. Az első dolog, ami eddig nem tünt fel, hogy a borok régiók szerint vannak kitéve és minden polc fölött térkép, olyan részletességgel, hogy pl. Lazio régión belül volt vagy 25 és ez érvényes a többi vidékre is. Persze az asztali boroknál nem, de a nem-asztali borok is 2-3 eurónál kezdődnek. Ez a Panorama egyébként a legolcsóbb hipermarket, olyan, mint otthon a Tesco, van itt még Auchan, ami talán vetekszik, meg Carrefour. Aztán, a nemzeti érzelmek helyett itt a regionális érzelmekre hatnak a kereskedők: ami helyi, arra ki van írva, hogy prodotto Piemontese (Ez persze nem csoda, az egyesített Olaszország csak másfél évszázada létezik. A helyi konyha egyébként nem az a könnyü olasz sztereotíp (ha lehet ezt a szót használni erre az óriási változatosságra, amit a magamfajta filiszteus tátott szájjal bámul), hanem elég nehéz, vaskos, legalábbis egy csomó étel, pl. a Finanzieriat (ami szakasztott olyan, mint a savanyúleves és van benne tüdő, máj, taréj, minden) majd meg fogom kóstoltatni a szüleimmel, akik nagy savanyúleves fan-ek (ha meglátogatnak). Aztán a hús, hal, péksütemény és mégegy (ami nem jut eszembe) pultnál sorszámot kell húzni, amin szintén csodálkoztam. Aztán a lasagne tészta hütőpultban van, egy csomó féle van belőle (nem is igen értettem, hogy mi a különbség, talán a tojások száma, meg a liszt fajtája?). Az meg közhely, hogy hány féle tészta van, én most megint vettem Bavette-t, ami olyan mint a spagetti, csak nem kör, hanem ellipszis a keresztmetszete, kicsit olyasmi, mint amit a mákostésztához használt az ember anyja, és baromi finom vele az aglio oglio, ami egyszerüen olívaolajon piritott fokhagyma erőspaprikával, attól lesz szósz, hogy a kifőtt tészta levéből hozzáönt az ember. Most pedig itt vannak a képek, közlekedés Torinóban címmel lehetne őket összefoglalni.
 

















 







Mi lehet a tiltó tábla?



























Ime: Tilos biciklivel és kézi taligával a gyorsforgalmi sávban közlekedni.
Újabb találós kérdés: mi történik a következő két képen?


















































Alább egy szélesebb úton ugyanaz a jelenség: mivel az út szélén villamossín van,
ezért az út közepén állnak meg az autósok, a dupla záróvonalon.


















































Itt látszik, hogy éppen elsurrant egy busz, arra oda kell figyelni, amikor az ember kiszáll
és viszont.


























Mostmár szabad a pálya és csak pár lépés a gyógyszertár az autótól.



























Itt már buszsávnak számít a villamossín, ha pakol az ember a furgonból, akkor csak a tömegközlekedési eszközökre meg a taxikra kell odafigyelni.



























Ez csak a táj szintén hazafelé a boltból.



























Ez az utolsó, itt már szegély is van.

Igazából csak a megállni tilos táblák felhalmozása az érdekes, de valójában a kocsik asszem szabályosan parkolnak, mert az odaragasztott papírra az van írva, hogy munkanapon 8-17 óráig dolgoznak az úton a kép szombaton készült), szóval, hogy addig nem lehet ott megállni. És az első két középen parkolós kép is asszem, hogy szabályos akciókat takar, sőt, majdnem biztos vagyok benne, hogy azoknak az autósoknak pénzbe is kerül az engedély (bent van a belvárosban az az utca), hogy ott parkolhassanak a házuk előtt az út közepén.

Végül még idemásolom a "Your eBay item has been shipped. ** IF YOU ARE IN ITALY, DELIVERY WILL TAKE LONG **" tárgyú ma kapott email egy részletét:

Your order had been shipped from our dropshipper located in Seoul, Korea and the item will arrive you from Seoul directly in a bright yellow envelop to your post box.


Here is the expected period of delivery:

*** BUSINESS DAYS = WORKING DAYS; HOLIDAYS, SATURDAY, OR SUNDAY NOT INCLUDED ***

To
United States and Canada 4-14 Business Days
United Kingdom 5-15 Business Days
Germany 8-18 Business Days
France 8-19 Business Days
**** Italy 9-55 Business Days (Takes longer due to Italian custom regulation + Slow Mail System) ****
Spain   9-19 Business Days
Other European Countries 9-24 Business Days
Austrailia and New Zealand 5-15 Business Days
Japan, South Korea, and China 2-5 Business Days

Brazil
and Argentina 15-25 Business Days (Takes longer due to the
distance)
Africa and Other South American Countries 16-26 Business Days (Takes
longer
due to the distance)

1 komment

Címkék: közlekedés posta olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://isis.blog.hu/api/trackback/id/tr43314591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzska 2008.01.28. 23:09:16

Húha, 55 nap! az azért durva!
süti beállítások módosítása