HTML

larisse

Olaszságokkal kezdtem, ma már a magyar politikába/közéletbe is belepofázok. Azért jó ide írni, mert legalább kevésbé fárasztom az ismerőseimet a kávéházi filozófiával.

Linkblog

Meglepetések még

2009.03.28. 18:27 cpandacsoki

Valaki mesélte, hogy csináltak egy kísérletet brit tudósok, hogy elzártak embereket hónapokig természetes fényektől, óra nélkül, és 30 óra körülire állt be a napi ciklusuk (felkelés-ténykedés-lefekvés), szóval kevés az a 24.

Már jó ideje fel akarom venni a munkatársak rendszeres káromkodásait, különösképpen P. napi műsorát a tüsszentésektől kezdve a számítógépgyalázáson keresztül a dobolásig, a szomszéd (de csak részlegesen elválasztott irodából). Már jó ideje el akarok mesélni egy csomó dolgot, újdonságot, olyasmiket, amiket az olaszfórum-on írogatnak viszonylagos rendszerességgel, de valahogy nincs rá idő, hogy az ember összerakja igényesen, illusztrációkkal.

Pedig semmi különleges időrabló tevékenységem nincsen, szórakozni is ritkán járok és még a világinternetes szupersztrádán sem lézengek sokat, a villáminterjút, képviselőfunky-t, az index vélemeny-t, metazint elolvasgatom, de még a konzervatórium-ról meg a reakció-ról is teljesen leszoktam a cigánytéma óta (akkor unalomból szoktam le, és időtakarékosság miatt nem szokom vissza). De hiába. 

Mindegy. Most leírom gyorsan azt a pár dolgot, amit már egy ideje tervezek. Az első az olaszok káromkodása: "Cazzo, che bello!" azaz: "Bazmeg, de szép!", mindez nem egy külvárosi lakótelepen, hanem munkahelyen, buszon, akárhol. Ha meglepődnek valamin, valami nagyon megtetszik, akkor "cazzo", ami faszt jelent, de talán bazmeg-nek jobb fordítani. Nem mindenki használja, de sokan, bevett dolog, nem számít kirívónak. Amit P. csinál, az már igen, amikor hangosan beszél a számítógéphez (talán a skype-en keresi valami ismeretlen): "Che cazzo vuoi, tu?" azaz: "Mi a faszt akarsz, te?" és durvákat káromkodik, de ezt a vonalat nem folytatom, mert tényleg fel fogom venni és talán feliratot is készítek hozzá. Otthon ezek a dolgok a legaljá-n kötnek ki, de itt valahogy ez vagy hétköznapi, vagy maximum egy mosoly, egy fél mondat jelzi, hogy igen, P. elég vicces koma.

Most pedig még felsorolom az utolsó pár meglepetést rendes szerkesztés nélkül. A libera egy civil szervezet, ami a maffia rémtetteinek közzétételével, az emberek "maffia-irányú" jogi felvilágosításával és a maffiától állami perekben elkobzott területek hasznosításával foglalkozik. Lehet menni hozzájuk nyári munkára ingyen szüretelni.

Törvény van arra, hogy minden pénzintézet a bevételének 3%-át kulturális vagy tudományos célra kell fordítsa. A mi (Institute for Scientific Interchange) fő szponzorunk pl. a Banca San Paolo.

Törvény van arra, hogy a kenyér és a kávé ára nem lehet egy bizonyos szintnél magasabb (kivéve, ha asztalhoz ülsz és kiszolgálás van). A kenyérnél nem tudom a limitet, de a kávénál 1 euro és még olyan vad helyeken is betartják, mint a Milano Malpensa reptér.

Nincs  munkanélküli segély (vagy van, de nagyon rövid ideig lehet hozzájutni és nagyon különleges okok kellenek hozzá), mert Berlusconi azt mondta, hogy akkor a munkavállalók elbocsátanák a dolgozókat hivatalosan és feketén dolgoztatnák őket.

Voltam kórházban pár napja egy vizsgálaton, 18,70 volt a "ticket", (vizitdíj). Nagyon vigyorgott a nővér, amikor kérdeztem, hogy mi az a ticket, aztán elmentem befizetni a folyosón levő egyik "sárga ponthoz", ami egy automata, ahol kp.-ben vagy bankkártyával fizeti az olasz adófizető a vizitdíjat. Van egyébként bankfiók is a kórházban, a torino-i San Maurizio kórház bankja az Unicredit.

Olaszországban erős hagyománya van a baloldalnak, emlékezzünk a Genova-i G8 bulira, a Pace (Béke) feliratú zászlók tömkelegére az iraki háború alatt, Torino pikk-pakk tele lett Intifada, Israel assassini feliratokkal a nemrég végetért Gazai akció után, az embereket meg lehet győzni, hogy adakozzanak és van egy csomó kamu állás, (alacsony fizetéssel) mint az iskolaszolga, vagy reptéri jegyirodai dolgozó, stb.. Ugyanakkor az ország Gini koefficiense a legmagasabb az Egyesült Királyság után Europában, ami azt jelenti, hogy a keresetek közti egyelőtlenség itt nagyon magas.

3 komment

Címkék: olaszország káromkodás vizitdíj berlusconi gini koefficiens

A bejegyzés trackback címe:

https://isis.blog.hu/api/trackback/id/tr721031719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.06.06. 17:09:17

A G8 az tényleg jó vót. Én emléxem. A Rai1-en néztem es a szpíkerissza így olaszosan hangsújozva mondta mindíg, hogy [b]dzsiotto[/b].Én meg egy jó darabig nem voltam képes felfogni, hogy Giotto-nak mi a lóf... köze van ahhoz ami történik.Persze aztán leesett. Magától. Nem segítettek.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.10. 11:45:27

A Gini-koefficiensről és a bankos három százalékról egyáltalán nem tudtam,... talán éppen azért, mert itthon a bankok nem hirdetik a nyugati példát, csak ha valami külön díjról van szó!
süti beállítások módosítása